Vinárstvo Bíro, tradícia prechádzajúca z otca na syna

475 Zobrazení 0 Páči sa

Príbeh rodinného vinárstva Bíro sa začal písať v roku 1991, kedy vzniklo. Pestovanie viniča a výroba vína má však v rodine Bírových dlhodobú tradíciu. Ing. Juraj Bíro, ktorý vyštudoval vinohradníctvo na Morave, začal v roku 1993 s výsadbou vlastných vinohradov. V roku 2018 sa k vinárstvu pripojil syn Filip, ktorý je s „vinárčinou“ spätý už odmalička. Vyštudoval vinárstvo na SPU v Nitre a povzbudený ziskom ocenenia „Nádej slovenského vinárstva za rok 2018“, sa pustil do ďalšieho rozvoja vinárstva. 

Vyrábané víno pochádza z vlastných vinohradov o výmere 4,5 ha, ktoré sa nachádzajú v Nitrianskej vinohradníckej oblasti v obci Veľké Zálužie. Vinohradnícky hon Rapata je situovaný juhovýchodne v nadmorskej výške 250 m. Pestujú odrody Sauvignon blanc, Chardonnay, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Semillon, Cabernet Sauvignon, Alibernet, Merlot. V roku 2019 vysadili aj špeciality ako Milia, Rizling rituál(korenistý), Pálava a Hron. Pri výrobe radi experimentujú a využívajú moderné technologické postupy v kombinácii s tradičnými metódami. Filozofiou vinárstva je vyrábať vína s nezameniteľným lokálnym charakterom.


6 otázok od zpivnice.sk pre Juraja Bíra.  

Ako ste sa dostali k výrobe vína a vinárstvu?

Keď som mal 15 rokov, otec pracoval niekoľko mesiacov v zahraničí a ja som sa skoro sám musel starať o 10 árov vinohradu, ale nebol to až taký problém, lebo už vtedy som začínal študovať na strednej vinohradnícko-ovocinárskej škole v Modre. Odvtedy ubehlo 40 rokov.  

Pamätáte si, ktoré bolo vaše prvé vyrobené víno? (Ktorá odroda príp. cuvée?)

V tomto období som vyrobil svoje prvé vína z odrôd, ktoré sme pestovali:

Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Leánka

Ako by ste charakterizoval terroir vašich viníc? 

Vinice máme vysadené v Nitrianskej vinohradníckej oblasti, v Šintavskom vinohradníckom rajóne na naviatych sprašiach s vyšším podielom vápnika, čo spolu s dobrými klimatickými podmienkami dáva predpoklad na výrobu sviežich vín s vyššou mineralitou a výraznou aromatikou.

Ktorá odroda/ktoré víno je „vlajkovou loďou“ vášho vinárstva a prečo?

Z bielych odrôd by som vyzdvihol Sauvignon a Chardonnay.  Sauvignon dokáže každý rok prekvapiť svojou rozmanitosťou, Chardonnay si stabilne udržuje vysoký štandard. Ružovému Cabernetu sa už tradične darí získavať na výstavách vín najvyššie ocenenia. Z červených je to Alibernet, ktorý je cenený pre vysokú extrakciu.

 Ktorá odroda/ktoré víno je vaše najobľúbenejšie a prečo?

Mám rád všetky dobré vína, uprednostňujem suché, ale predsa len nedám dopustiť na osvedčenú klasiku Rizling vlašský, ktorý sa v našom regióne tradične pestuje už desiatky rokov.

Aké máte plány s vaším vinárstvom do bližšej či vzdialenejšej budúcnosti? Kde vidíte vaše vinárstvo o 5 – 10 rokov?

Chceli by sme investovať do technológií v pivničnom hospodárstve, čo je činnosť, ktorá nikdy nie je ukončená. Vo vinohradoch budeme postupne niektoré staršie výmery rekonštruovať výsadbou osvedčených, ale aj nových odrôd. Našou víziou zostáva vyrábať lokálne vína, ku ktorým sa budú naši zákazníci stále vracať.