Sommini Winery, vinársky príbeh Juraja a Katky

724 Zobrazení 0 Páči sa

AKO SA TO CELÉ ZAČALO

Víno vyrábal Juraj už od skončenia vysokej školy v roku 2011, čím nadviazal na tradíciu dorábania vína v malej pivničke so svojím dedom a otcom. Prvýkrát pričuchol k vinárčine ešte ako dieťa v dedovej vinici v Šenkviciach, kde pomáhal hlavne s oberačkami. Postupne ho dedo naučil, ako správne strihať a viazať vinič, aby nám dal zo seba to najlepšie, ako vyrobiť z jeho plodov zlatý mok. Aktívny záujem o vinárske remeslo prišiel na Strednej vinársko-ovocinárskej škole v Modre. Už vtedy Juraj zistil, že vinárstvo a vinohradníctvo nie je povolanie, ale životný štýl, ktorý ho úplne pohltil. Túto lásku neskôr preniesol aj na manželku Katku, a tak spolu v roku 2017 založili vlastné vinárstvo.

O NÁS

Sme malé rodinné vinárstvo z Modry. Chceme pokračovať v rodinnej tradícii a robiť ju na profesionálnej úrovni, preto sa špecializujeme na kvalitné vína vyrobené z hrozna urodeného výlučne v Malokarpatskom regióne, najmä v Modranskom vinohradníckom rajóne. Hrozno určené pre naše vína je len ručne zbierané a sami dozeráme na jeho kvalitu a zdravie pred spracovaním.Chceme stále ostať skôr „mini“ vinárstvom s osobným prístupom, kde sa dôraz kladie na kvalitu, šetrné spracovanie hrozna a dobré vzťahy so zákazníkmi. Tých radi privítame v našej novej pivnici v Šenkviciach.

Keďže kvalita sa rodí vo vinici, chceme postupne zvyšovať plochu vlastných vinohradov, aby sme boli schopní túto kvalitu priamo ovplyvňovať. Zároveň tak urobiť niečo pre komunitu, pretože takto môžeme priamo podporiť obnovu vinohradov v regióne, a tak aj skrášliť miesta, kam ľudia radi zájdu vo svojom voľnom čase.

6 otázok od zpivnice.sk pre Juraja Somorovského.  

Ako ste sa dostali k výrobe vína a vinárstvu?

Môj dedo mal vinicu v Šenkviciach a otec pri nej postavil malú pivničku.  Vďaka tomu som už ako malý chlapec pomáhal najprv s oberačkami a postupne som sa priúčal aj strihaniu viniča a prešovaniu hrozna. Celkom sa mi to zapáčilo, a tak som šiel študovať na Strednú vinársko-ovocinársku školu v Modre. Tu som pochopil, že vinárstvo a vinohradníctvo nie je povolanie, ale životný štýl, ktorý ma úplne pohltil. Po vysokej škole som sa teda zamestnal vo vinárskej firme Chateau Modra, nazbieral som skúsenosti aj v iných firmách, až som to nakoniec dotiahol na vlastné vinárstvo.

Pamätáte si, ktoré bolo vaše prvé vyrobené víno? (Ktorá odroda príp. cuvée?)

Samozrejme,  prvé víno bol Veltlín zelený z dedovej vinice, asi preto mám aj rád Veltlíny všeobecne. Ako profesionál, teda už vyštudovaný vinár, som ako prvé vyrobil Irsai Oliver.

Ako by ste charakterizoval terroir vašich viníc? 

V prvom rade sa zameriavame na pôvod hrozna, uprednostňujeme hrozno z modranského chotára. V prípade, že musíme siahnuť aj po iných zdrojoch, tak nanajvýš po hrozne z okolia, teda obcí Šenkvice či Vinosady, ktoré sú súčasťou Modranského vinohradníckeho rajónu.

Ktorá odroda/ktoré víno je „vlajkovou loďou“ vášho vinárstva a prečo?

Cabernet Sauvignon. Vyrábame z neho červené víno a ľudia si veľmi obľúbili naše „roséčko“ z tejto odrody. Minulý rok sme skúsili z Cabernetu vyrobiť aj biele víno, tzv. Klaret, a celkom sa to chytilo, tak sme ho robili aj tento ročník.

 Ktorá odroda/ktoré víno je vaše najobľúbenejšie a prečo?

Rizling Rýnsky – kvôli jeho bohatosti chute, elegancii, štruktúre a sviežosti. Tieto vlastnosti ho predurčujú k tomu, aby sa mohol stať kráľom bielych vín a ozdobou každého archívu.

Aké máte plány s vaším vinárstvom do bližšej či vzdialenejšej budúcnosti? Kde vidíte vaše vinárstvo o 5 – 10 rokov?

V apríli sme otvorili našu novú pivnicu v Šenkviciach, z čoho sme sa veľmi tešili, kedže jej zrod začal ešte pred vznikom vinárstva. Chceme sa zamerať na vína výlučne z Malokarpatskej oblasti, ideálne z Modry a Šenkvíc, pretože veríme, že aj tu sa dá vypestovať kvalitné hrozno, porovnateľné s južnoslovenskými. Navyše chceme, aby hrozno do nášho vína necestovalo 4 hodiny v kamióne, ale bolo „z vinice rovno do pivnice“. Každý rok plánujeme zvyšovať množstvo vlastných viníc, aby sme mohli plne ovplyvňovať kvalitu suroviny. V pivnici zamýšľame postupne investovať do špičkovej technológie, či už na spracovanie hrozna, ale aj na skladovanie vína, aby sa naši zákazníci vždy mohli spoľahnúť, že dostanú to, čo očakávajú.

O 5 až 10 rokov vidíme Sommini Winery ako etablované vinárstvo s dobrým menom medzi laickou i odbornou verejnosťou, ktoré bude zárukou kvalitného vína a príjemných zážitkov strávených v našej pivnici.