Malé rodinné vinárstvo enológa Martina Hanúska. Vinárstvo je zamerané na výrobu kvalitných vín, pri výrobe ktorých je prioritná najmä čistota a odrodový charakter. Vína vyrábame v malých šaržiach a dbáme na diverzitu nielen odrodovú, ale aj technologickú. V našom sortimente nájdete vína aromatické – reduktívne, ale aj vína fermentové v dreve, či červené vína dlhodobo vyzrievané v barikoch.
6 otázok od zpivnice.sk pre Martina Hanúska
Ako ste sa dostali k výrobe vína a vinárstvu?
Všetko začalo pri výbere vysokej školy, v ktorom otec jasne naviedol moje kroky na vinárstvo a vinohradníctvo do Ledníc na Morave. S tým som spočiatku nebol veľmi stotožnený, no netrvalo dlho, kým sa v priebehu štúdia z akejsi povinnosti stala vášeň, ktorej som celkom podľahol. Možnosť vytvárať nápoj, ktorý spája ľudí a umocňuje spoločné zážitky s priateľmi som si jednoducho zamiloval.
Pamätáte si, ktoré bolo vaše prvé vyrobené víno? (Ktorá odroda príp. cuvée?)
Pamätám, celkom presne. Bol to Pinot Noir rosé 2013. Boli sme si obrať v Šintave pár debien hroznaa kvasilo nám vonku na dvore. Napočudovanie z toho vzniklo pekné víno. Úprimne, potom prišlo aj pár menej úspešných pokusov, ale to k tomu asi patrí.
Ako by ste charakterizoval terroir vašich viníc? (Ak nemáte vlastné vinice, na základe čoho sa rozhodujete pri kúpe hrozna na vaše víno?)
Prevažná väčšina spracovaného hrozna je z obce Vinosady od nášho dvorného pestovateľa Jara Macháčka, ktorý s láskou pestuje Alibernet, Peseckú Leánku či Frankovku. Každá zo spomínaných odrôd tu má svoj nezameniteľný charakter. No na to, aby som mohol hovoriť o konkrétnom terroir, som príliš mladý a neskúsený, o 20 rokov vám možno poviem viac Zvyšnú časť hrozna nakupujeme z južného Slovenska. Ide predovšetkým o odrody, ktoré vo Vinosadoch nemáme – Muškát moravský, Sauvignon Blanc, atď.
Ktorá odroda/ktoré víno je „vlajkovou loďou“ vášho vinárstva a prečo?
Nerád nazývam niektoré víno „vlajkovou loďou“, pretože najlepšie víno je to, ktoré vám chutí. No ak by som mal vybrať niečo, na čo sme naozaj hrdí, tak sú to vína z dreva. Tento rok sme vytvorili dokonca rad SELECTION, ktorý by mal reprezentovať práve vína, ktorým bol venovaný dlhší čas a zrenie v dreve. Prvou lastovičkou v tejto línií je Pinot Noir 17. A ak pán Boh dá, tak na jeseň pribudnú do radu SELECTION ďalšie dve vína, Alibernet 17 a Chardonnay – sur lie 18.
Ktorá odroda/ktoré víno je vaše najobľúbenejšie a prečo?
Mám rád robustné, červené vína, ktoré sú plné, ovocné a majú pevnú tanínovú štruktúru. Vína, ktoré vás nútia premýšľať a nie sú prvoplánové. Niekedy si však chcete víno len tak vychutnať a vtedy rozhodne nepohrdnem ani pekným Sauvignonom, či dobrým rosé.
Aké máte plány s vaším vinárstvom do bližšej či vzdialenejšej budúcnosti? Kde vidíte vaše vinárstvo o 5 – 10 rokov?
Čo sa týka vízií do budúcna, mám v hlave plány tak na 100 rokov. Sám som zvedavý, koľko z nich stihnem naplniť. Naša produkcia rastie pomaličky a snažíme sa ísť najmä kvalitatívnym smerom. Mojím veľkým snom je však vybudovať „vinársky dvor“, kam budú chodiť ľudia za zábavou a dobrým vínom. Ideálne v spojení so skvelou gastronómiou a kultúrou. Ale o tom niekedy nabudúce.