person Pridané od: Michal Balát list V: Category 1 Na:

MIROSLAV DUDO, VINOHRADNÍK A VINÁR Z HARMÓNIE.

Korene vinohradníctva a vinárstva siahajú hlboko do histórie mojej rodiny. Vinárska tradícia bola prerušená komunizmom a ja som prvý „novodobý“ vinár v dudovskom rode. Vinárstvo Miroslav Dudo som založil v roku 2001 a sídli v malebnom prostredí vinohradníckeho mesta Modra, časť Harmónia. Produkujeme vína z 15-tich hektárov viníc, z toho 8 hektárov obrábame v katastri mesta Modra. Naše vína sú vyrobené modernou technológiou, ktorá je obohatená o skúsenosti a tradície mojich predkov, ale aj iných modranských vinárov. V skladbe dlhodobo známych odrôd sú – Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Chardonnay, Tramín, Sauvignon, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké a nechýbajú ani skvelé slovenské odrody Devín a Dunaj.

6 otázok od zpivnice.sk pre Miroslava Duda.  

Ako ste sa dostali k výrobe vína a vinárstvu?

K vinárstvu som sa dostal u nás v rodine. Potom na strednej vinárskej škole v Modre a na vysokej škole v Lednici na Moravě. Pokračoval som vo svojom prvom zamestnaní na Komplexnom výskumnom ústave poľnohospodárskom v Bratislave a na Školskom majetku vinárskej školy v Modre. Od júna 2001 mám svoje vinárstvo.

Pamätáte si, ktoré bolo vaše prvé vyrobené víno? (Ktorá odroda príp. cuvée?)

Mladícke roky vypúšťam. Z dospelosti mi utkvelo v pamäti výnimočné víno. Vyrobil som ho v deň pohrebu skvelého modranského vinára, doc. Jána Farkaša. Bolo to Veltlínske zelené 1999, botrytický výber.

Ako by ste charakterizoval terroir vašich viníc? 

Naše vinárstvo nebolo nikdy bez vinohradov. V minulosti sme okrem hrozna z vlastných vinohradov ešte aj nejaké hrozno aj nakupovali. Od roku 2017 na výrobu vína používame hrozno len z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Od roku 2018 je to hrozno len z Modry. V roku 2019 sme ukončili výsadby našich viníc. Momentálne obrábame 15 hektárov. Rovnako od roku 2019 používame na zakvasovanie muštov naše vlastné kvasinky. Modra je výnimočná rozmanitosťou terénu, pôdnou diverzitou, ale aj veľkosťou vinohradníckeho chotára (vyše 750 ha). To dáva priestor na identitu rukopisu vinára. Teda poloha, pôda a technológia jedinečne vplývajú na rôznorodosť charakterov vín.

Ktorá odroda/ktoré víno je „vlajkovou loďou“ vášho vinárstva a prečo?

Na bežné popíjanie je to Veltlín a Chardonnay. Na profesijné „pošmakovanie“ Tramín, Devín, Móže byt a Dunaj. Esom je vždy sladké víno. Je jedno, či ľadové, slamové, hrozienkové alebo akékoľvek iné. Sladké víno si pýta zvláštnu agrotechniku, technológiu, skúsenosti majstra a najmä šťastie. V tom je jeho krása a výnimočnosť. Popíja sa pri slávnostných chvíľach, najlepšie je po dezerte s kávou.

 Ktorá odroda/ktoré víno je vaše najobľúbenejšie a prečo?

Muškát Ottonel. Historicky je kráľom modranského chotára! Dnes ho v našich vinohradoch treba vyhľadávať lupou. V roku 2019 sme pol hektára vysadili. Uvidíme...

Aké máte plány s vaším vinárstvom do bližšej či vzdialenejšej budúcnosti? Kde vidíte vaše vinárstvo o 5 – 10 rokov?

V roku 2019 sme dosadili vinohrady. V roku 2020 modernizujeme spracovanie hrozna. Asi od roku 2021 by sme radi započali dostavbu vinárstva. Cieľom je skomfortniť výrobu vína, doladiť degustačné a predajné priestory. Určite to potrvá minimálne päť rokov.

Komentáre

Momentálne bez komentára!

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December