person Pridané od: zpivnice.sk list V: Category 1 Na:

VÍNO FIALA - Z KORPORÁCIE K VÍNU

Víno Fiala je rodinné vinohradníctvo a vinárstvo z Modry. Remeslo sa v našej rodine dedí z otca na syna už mnoho generácií. Všetko Fialove víno je z hrozna z vlastných vinohradov, kde je vinič prísne rezaný, čo aj za cenu menšej úrody prináša vysokú kvalitu. Vinič má vo väčšine vinohradov viac ako 40 rokov, a to taktiež veľmi priaznivo ovplyvňuje vlastnosti vína.

V ponuke Víno Fiala prevládajú odrody typické pre modranský región, odrody viniča, ktoré v podmienkach kraja dávajú vína najlepšie: Rizlingy, Veltlíny, Rulandy, Silván a Svätovavrinecké. V posledných rokoch sme vysadili aj aktuálne populárne Sauvignon, Cabernet Sauvignon či Alibernet.

6 otázok od zpivnice.sk pre Martina Fialu 

Ako ste sa dostali k výrobe vína a vinárstvu?

Víno Fiala je rodinné vinárstvo a vinohradníctvo z Modry. Remeslo sa v našej rodine dedí z otca na syna už mnoho generácií, s určitosťou vieme, že je tomu tak od polovice 18. storočia, kedy do Modry – Kráľovej prišiel Joannes Fiala. Rodinné hospodárstvo prežilo epidémiu fyloxéry aj dve svetové vojny, nie však kolektivizáciu koncom 40-tych rokov 20. storočia, kedy môj dedo Štefan musel odovzdať vinohrady družstvu. Ostal mu len zlomok, záhumienka. Vinohradníctvo a vinárstvo odvtedy v rodine prežívalo ako hobby popri inom zamestnaní. Ja (pozn.: Martin Fiala) som po vysokej škole strávil 10 rokov v nadnárodných korporáciach. Keď prebehla komasácia, k remeslu sme sa vrátili. Ako sa to stalo?

Jedno ráno mi do Prahy volá mama: „Príď, s otcom je zle, dostal nejaké papiere, bol sa tam pozrieť a tri noci nespí.“ Otec mal vtedy 70 rokov.

Stáli sme v modranskej vinici Špígel. Otec vraví: „Pozri sa. Katastrofa, spustnuté, vydrancované. Ako to mohli takto nechať?! Keby som mal aspoň o 10 rokov menej, ešte by som sa na to dal. Ale teraz? Kašlem na to. Bola to naša vinica. So sestrou sme tu ako deti jedávali čerešne. Keď to takto vidím, studený pot ma oblieva. Predám to."

Dve tretiny krov vyschnuté. Drevo slabé, nestrihané niekoľko rokov. Žalostná húšťava. Náletové stromy a šípy vyrastené nad hlavu. Betónové stĺpiky polámané. „Aha, vinohradnícka búda tu stojí, skoro ju nevidieť. A za ňou čerešňa. Hm, fajné.“ Prešiel som na koniec, zdvihol hlavu. Vinica je z ľavej strany trojkrížia – kalvárie. Pozrel som lepšie, vlastne Kristus Pán akoby z výšky svojho utrpenia hľadel práve do našej vinice. Došlo mi to. Usmial som sa na otca: „Nič nepredáme!“

Po desiatich rokoch práce v zahraničí som sa vrátil domov. Laptop som vymenil za traktor a oblek za montérky a spolu s otcom sme sa do toho pustili. K vráteným vinohradom sme prikúpili ďalšie a vinárstvo s rastom produkcie presťahovali do starého vinohradníckeho domu s krásnou pivnicou v centre Modry. Milujem túto prácu, pretože všetko závisí len od Vás, Boha a prírody. Mám tri deti, verím, že aspoň jedno z nich bude pokračovať v rodinnej, už viac ako 300-ročnej, tradícii.

Pamätáte si, ktoré bolo vaše prvé vyrobené víno? (Ktorá odroda príp. cuvée?)

Tramín červený. Bolo to ešte v časoch, keď sme sa vinárstvu nevenovali profesionálne, vlastne v minulom tisícročí J Odvtedy sme sa veľmi posunuli. Prirovnal by som to k posunu z domácej kuchyne do profesionálnej reštaurácie. Aj doma dokážete uvariť vynikajúce jedlo pre pár priateľov, ale na prípravu večere pre 200 hostí potrebujete úplne iné zázemie.

Ako by ste charakterizoval terroir vašich viníc?  

Naše vinohrady nájdete na svahoch Malých Karpát, v chotároch miest Modra a Pezinok. Vinohrady sú vysadené v pôdach, ktoré nútia korene prenikať do väčšej hĺbky, čím sa dosahuje dokonalejšia štruktúra a vyváženosť chutí vína. Výnos z pôdy a jedného kra prísne obmedzujeme. Husto vysadený vinič s tradičným rýnsko-hessenským vedením poskytuje za cenu podstatne vyšších nákladov maximálnu príležitosť hroznu vyzrieť, dosiahnuť takú úroveň prirodzenej sladkosti plodov, že nie je potrebné pridávať cukor alebo inak umelo regulovať obsah látok obsiahnutých v hrozne.

Ktorá odroda/ktoré víno je „vlajkovou loďou“ vášho vinárstva a prečo?

Bude ich viac, hádam mi to čitatelia prepáčia. Z bielych vín je to Rulandské biele, z modranských Greftov, tradične sa mu darí na súťažiach i u zákazníkov. Silván zelený – jeho cesta do fľaše je neľahká, ale víno je stávka na istotu. Z červených vín sme hrdí na Alibernet a Cabernet Sauvignon.

Ktorá odroda/ktoré víno je vaše najobľúbenejšie a prečo?

Veltlíny (zelený i červený skorý), ktorým sa v Malých Karpatoch veľmi darí. Veltlín zelený je biela muštová odroda, ktorá je na Slovensku vysadená na najväčšej ploche. Možno sa preto môže zdať obyčajná, bežná a ľudia radšej dajú prednosť Chardonnay či Sauvignonu. Aj keď Veltlín nie je slovenská odroda, patrí sem tak ako bryndza (ktorá je vlastne z Rumunska) či zemiaky (objav z Nového sveta). Veltlín na Slovensku našiel nový domov, oplatí sa zaradiť ich do zoznamu obľúbených.

Aké máte plány s vaším vinárstvom do bližšej či vzdialenejšej budúcnosti? Kde vidíte vaše vinárstvo o 5 – 10 rokov?

Každá sezóna nás posúva dopredu, pokračujeme v tom, čo sa podarilo a snažíme sa zlepšiť to, s čím sme až takí spokojní neboli. Vo vinárstve i vinohradníctve je každý rok novým dobrodružstvom, ťažko sa dopredu plánuje, rozvrh vám určí príroda. Rok 2018 bol opäť výnimočný, vysoká cukornatosť hrozna nás  primäla k otvoreniu novej kapitoly – k výrobe sladkého vína. A tak po prvý raz v našej ponuke nájdete Veltlínske zelené – sladké. A aký bude rok 2019? Neodvažujeme sa hádať, ale už teraz sa tešíme na nové výzvy, ktoré prinesie. Budeme veľmi radi, ak naše vína ochutnáte a stanete sa tak súčasťou nášho príbehu.

Komentáre

Momentálne bez komentára!

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December