person Pridané od: zpivnice.sk list V: Category 1 Na:

RODINNÉ VINÁRSTVO MILOVÍN

Milovín je rodinné remeselné vinárstvo z Vinosadov, s ročnou produkciou do 2000 fliaš. Pri tvorbe vína sa riadime jednoduchosťou. Používame pôvodné tradičné postupy, teda mušt spracovávame bez použitia moderných technológií. Biele víno získavame výhradne zo samotoku. Kvasenie prebieha pomocou zákvasu zo spontánne rozkvaseného hrozna z nášho vinohradu, teda bez použitia priemyselne selektovaných kvasiniek.

Mladé víno nechávame zrieť na jemných kaloch v dubových sudoch, v sklených demižónoch alebo v nerezových nádobách. Víno chránime len minimálnym množstvom síry a vyrábame aj vína bez použitia síry. Všetky naše vína sú suché, nefiltrované a vhodné aj pre vegánov.

V snahe vyrábať víno tradičnými postupmi a s komplexnou chuťou nás povzbudzuje vzrastajúca komunita podobne zmýšľajúcich vinárov na Slovensku aj vo svete.

6 otázok od zpivnice.sk pre Mareka Cielontka z Vinárstva Milovín

Ako ste sa dostali k výrobe vína a vinárstvu?

Pred rokmi sme si kúpili chalupu, v ktorej bola úzka hlboká pivnica, akurát na pár demižónov. A veľký ovocný sad. V rodičovskej záhrade sme zase mali k dispozícii malý lis. Z tejto kombinácie vznikol nápad vyrobiť víno.

Pamätáte si, ktoré bolo vaše prvé vyrobené víno? (Ktorá odroda, príp. cuvée?)

Prvé víno bolo jablčné, z nadbytku jabĺk na našej chalupe. Ďalšie víno bolo ríbezľové. V roku 2013 sme už vyrobili prvé hroznové víno z nášho nového vinohradu vo Vinosadoch. Vo vinohrade za naším domom je viacero odrôd, bolo to teda cuvée. 

Ako by ste charakterizoval terroir vašich viníc?  

Naša vinica má len 10 árov. Je dlhá asi 60 m, mierne svahovitá. Pre nás je zaujímavé, že i na takom krátkom úseku máme rôzne pôdne podmienky. V dolnej časti je ťažká ílovito-hlinitá pôda, zatiaľ čo v hornej časti je ľahká piesočná pôda. To dobre ilustruje rozmanitosť malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Z nášho eko vinohradu vyrábame vynikajúce cuvée Zrnko. Používame výhradne ekologickú ochranu viniča a v zime sa o kosenie starajú naše dve ovečky, Amálka a Betuška. Hrozno na ostatné naše vína nakupujeme primárne od miestnych malých vinohradníkov.

Ktorá odroda/ktoré víno je „vlajkovou loďou“ vášho vinárstva a prečo?

V každej sezóne sa tešíme najmä z produkcie oranžového vína, ktoré sme nazvali Hrdza. Je to cuvée z bielych odrôd hrozna kvasených na šupkách niekoľko týždňov. Vďaka tomu má komplexnú, intenzívnu chuť, ktorá je novým objavom pre väčšinu našich zákazníkov. Hrdza je unikátny zmyslový zážitok.

Ktorá odroda/ktoré víno je vaše najobľúbenejšie a prečo?

Keďže sme v rodinnom vinárstve aktívni viacerí, naše obľúbené odrody sa rôznia. Zhodneme sa najmä na rizlingu vlašskom. A jednoznačne najobľúbenejšie víno je naše Zrnko 2017 oranžové bez pridanej síry.

Aké máte plány s vaším vinárstvom do bližšej či vzdialenejšej budúcnosti? Kde vidíte vaše vinárstvo o 5 – 10 rokov?

Robenie vína je pre nás úžasné dobrodružstvo a väčšinou sa nechávame unášať prúdom diania. V každej sezóne vyrobíme niečo iné, často niečo, čo sme na začiatku sezóny nečakali. Skúšame tradičné postupy a sme nadšení z výsledkov. V tejto sezóne sme začali usporadúvať súkromné ochutnávky a zapájame sa do vinosadských otvorených pivníc Z pivnice do pivnice. V budúcnosti sa budeme sústrediť (tak, ako aj doteraz) na to, aby nás práca vo vinohrade a pri výrobe vína stále viac a viac tešila.

Komentáre

Momentálne bez komentára!

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December