person Pridané od: zpivnice.sk list V: Category 1 Na:

DIEŤA V MODRANSKEJ RODINE MÁ DO VINOHRADU BLÍZKO

Rodinné vinárstvo MODRAN KLIMKO WINE začalo produkciu odrodových vín z vlastných vinohradov v roku 2016. Mladý vinár Tomáš Klimko sa však pestovaniu hrozna a výrobe vína v Modre venuje už viac ako 15 rokov. Víno sa rodí vo vinohrade. Klišé, ktoré je však pravdivé a je potrebné byť hrdý na postupnosť, najprv vinohradník, potom vinár. Hrozno pestujeme výhradne v modranskom chotári na rozlohe niečo málo cez 2 hektáre. Každý z vinohradov predstavuje samostatný ekosystém so špecifickými geologickými, pôdnymi, ale aj mikroklimatickými podmienkami.

6 otázok od zpivnice.sk pre Tomáša Klimka

Ako ste sa dostali k výrobe vína a vinárstvu?

Dieťa vyrastajúce v modranskej rodine nemá nikdy ďaleko do lesa, k potoku, do blata a do mláky a ešte bližšie to má do vinohradu. Podobne to bolo aj u nás. Láska k prírode bola prvotným impulzom, potom už to išlo samo.

Pamätáte si, ktoré bolo vaše prvé vyrobené víno? (Ktorá odroda príp. cuvée?)

Prvých vín bolo niekoľko. Každý rok spracovávame rozmanité odrody a nebolo tomu inak ani v našich začiatkoch. Nikdy však nechýbali Veltlínske, Müller, Pinot blanc a Dievčie hrozno.

Ako by ste charakterizoval terroir vašich viníc? (Ak nemáte vlastné vinice, na základe čoho sa rozhodujete pri kúpe hrozna na vaše víno?)

Modra poskytuje rozmanité pôdy, zákutia a polohy pre pestovanie hrozna. Naše vinohrady sú všade okolo mesta, na piesočnatých svahoch so žulovým podložím a rovnako tak aj v hlbokých hlinitých pôdach rovín a dolín. Každý z našich vinohradov je jedinečný polohou, sklonom svahu, expozíciou k slnečným lúčom a odrodovým zložením. Náš terroir je teda v prvom rade rozmanitý. To nám umožňuje vyrábať originálne a jedinečné vína. 

Ktorá odroda/ktoré víno je „vlajkovou loďou“ vášho vinárstva a prečo?

Vlajkových lodí je hneď niekoľko. Samozrejme je tu Veltlín, hrdý potomok dávnych čias. Svieži a lahodný, ale aj pikantný a komplikovaný. Rozmanitosť modranských Veltlínov nepozná hraníc. Pre nás je okrem Rizlingu vlašského a Silvánu nenahraditeľný Pinot blanc. Ušľachtilý a elegantný, plný tropického ovocia a letného slnka. Príkladov by sa našlo ešte veľa. Pevne stojíme za každým naším vínom, a tú skutočnú vlajkovú loď možno ešte len hľadáme.    

Ktorá odroda/ktoré víno je vaše najobľúbenejšie a prečo?

Ak si mám vybrať jednu odrodu, bude to Veltlínske zelené. Pretože patrí do Modry, pretože sa mu v Modre páči a každý rok nám prináša radosť aj úspechy. Takmer vždy akurátny pomer zvyškového cukru a kyselín, ovocnosť, šťavnatosť, sviežosť, ale aj elegancia a noblesa. 

Aké máte plány s vaším vinárstvom do bližšej či vzdialenejšej budúcnosti? Kde vidíte vaše vinárstvo o 5 – 10 rokov?

Plánujeme pestovať kvalitné hrozno a vyrábať pekné vína. Plánujeme žiť v Modre, starať sa o svoje deti a učiť ich niečo z toho čo vieme o tejto krajine. Čo do nej patrí, čomu sa v nej darí, čo by sme pridali, z čoho možno ubrali. Osobne vidím budúcnosť v tradičných odrodách, ako sú Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Silvánske a Frankovka modrá. Takmer vždy je menej viac. Nebudeme sa ale brániť, ak sa nám zapáči niečo nové. O 5 – 10 rokov sa vidíme v spoločnosti milých ľudí, dobrých priateľov a skvelého vína. Modra má veľmi dobre našliapnuté k tomu, aby bola skutočným vinohradníckym mestom. Mestom uprostred vína a vinohradov, tradície a inovácií, rozumných ľudí a spokojných návštevníkoch. Vieme, že toho sme a budeme súčasťou.  

Komentáre

Momentálne bez komentára!

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December