person Pridané od: zpivnice.sk list V: Category 1 Na:

VÍNO MATULA. VÍNO ZO „SKÁL“ SVÄTÉHO JURA

Sme malé rodinné vinárstvo zo Svätého Jura. Oficiálne fungujeme od roku 2011, avšak prvé víno z hrozna dopestovaného vo vlastnej vinici bolo z ročníka 2004. Nemáme žiadnych zamestnancov, o vinohrady sa staráme spolu s manželkou. Výnimkou sú oberačky, keď si zavoláme na pomoc rodinu a priateľov. V súčasnosti obhospodarujeme 1,5ha vinohradov vo Svätom Jure. Obaja pochádzame z vinohradníckych rodín a snažíme sa takto zachovať a zveľadiť tradície našich predkov. Veríme, že odovzdáme toto poslanie aj našim deťom, ktoré budú ďalej pokračovať v tejto tradícií.

6 otázok od zpivnice.sk pre Ondreja Matulu

Ako ste sa dostali k výrobe vína a vinárstvu?

Od detstva som sa zúčastňoval na rodinných oberačkách a prešovačkách, ale prelom nastal v roku 2004, keď som zdedil vinohrad a vyrobil svoje prvé vlastné víno. Vtedy som podľahol vášni, ktorá ma neopustila do dnešného dňa a ktorá ma nikdy neopustí.

Pamätáte si, ktoré bolo vaše prvé vyrobené víno? (Ktorá odroda príp. cuvée?)

Rizling rýnsky, suché 2004.

Ako by ste charakterizoval terroir vašich viníc? (Ak nemáte vlastné vinice, na základe čoho sa rozhodujete pri kúpe hrozna na vaše víno?)

Typické pre náš terroir sú vína s vyššou mineralitou, nakoľko väčšinou pokračujeme v pestovaní 50-ročných vinohradov. Za tento čas si viniče vytvorili bohatú koreňovú sústavu, zapustenú v hĺbke niekde až 6 metrov. Podložie vinohradov Svätého Jura je tvorené kyprou povrchovou vrstvou v hrúbke cca 30cm, pod ňou sa nachádza vrstva kameňov a niekde až súvislých skál. Vinohrady sa tu nachádzajú väčšinou na ostrých svahoch, ktoré boli v 50. rokoch upravené vybudovaním terás. Pre našu lokalitu je typický nedostatok vlahy, preto je vhodnejšia na pestovanie bielych odrôd a najzreteľnejšie vieme vnímať terroir na odrode Rizling rýnsky, každoročne prinesie krásnu úrodu, či už po kvantitatívnej alebo kvalitatívnej stránke.

Ktorá odroda/ktoré víno je „vlajkovou loďou“ vášho vinárstva a prečo?

Rizling rýnsky, lebo sme s ním začali. Ale prichádzame na chuť novošľachtencom, pretože sú šľachtené do podmienok Malých Karpát. Aj modré odrody, ktorým spravidla vyhovujú skôr hlboké hlinité pôdy, dobre zásobené vlahou a neskoré termíny zberu, nás vedia príjemne prekvapiť. Ako príklad uvedieme náš Dunaj, modrú odrodu, ktorá mala v roku 2018 peknú zrelosť 24 °NM v druhej polovičke augusta.

Ktorá odroda/ktoré víno je vaše najobľúbenejšie a prečo?

Určite Alibernet v tradičnom prevedení červeného vína, ale veľmi príjemné a atraktívne je aj jeho ovocnejšie prevedenie vo forme rosé vína.

Aké máte plány s vaším vinárstvom do bližšej či vzdialenejšej budúcnosti? Kde vidíte vaše vinárstvo o 5 – 10 rokov?

Pokračovať aj naďalej v tom, čo robíme. Vysádzať nové vinohrady, zveľaďovať staré výsadby, a to všetko s úctou k prírode. Zachovať kvalitu výroby vína a nezmeniť náš štýl, byť stále niekde medzi tradičným a moderným. O 10 rokov si vieme predstaviť, že by našu značku Víno MATULA poznali aj v zahraničných vínotékach.

Komentáre

Momentálne bez komentára!

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December