person Pridané od: zpivnice.sk list V: Category 1 Na:

VINÁRSTVO BOVINEL – CESTA K ZDOKONAĽOVANIU JE CIEĽ

Sme neveľké vinárstvo na úpätí Malých Karpát, kde s láskou dorábame jedinečné a harmonické vína. Našou víziou je zachovať tradičnú vinársku receptúru tohto kraja a prepojiť ju s modernými technológiami a enologickými postupmi. Zameriavame sa tiež na výrobu zriedkavých mokov, ako sú likérové či dezertné vína typu portské a sherry, vín so zvyškovým cukrom, ktoré vyzrievajú v dubových sudoch. V našej pivničke máte možnosť ochutnať typické slovenské odrody. Svieže Veltlínske zelené, rezký Rizling vlašský, či korenistú Frankovku modrú. Vinohrady obhospodarujeme priamo pod lesom vo Svätom Jure a na slnečných plochách vo Vištuku. Z tejto neveľkej plochy však vyrábame nealkoholickú hroznovú šťavu - Muštík a víno bez postrekov - Cuvée Eliška.

6 otázok od zpivnice.sk pre Viktora Bobeka 

Ako ste sa dostali k výrobe vína a vinárstvu?

V jednu slnečnú jeseň, keď som ešte nevedel, kam povedú kroky môjho pracovného života, som si na záhrade všimol mnoho hrozna, ktoré by ostalo nespracované na viniči. Bez akejkoľvek základnej znalosti a vedomostí o výrobe vína som sa rozhodol využiť tento boží dar a spracovať ho na víno. Zlomový bod nastal vo fáze prerodu kalnej, po kvasinkách voňavej tekutiny na priehľadný, zvláštne aromatizujúci mok. Tento moment mi učaroval a pustil som sa do samoštúdia výroby vína, v ktorom pokračujem aj dnes. Nepretržitá cesta informovanosti a zlepšovania vinárskych procesov, najmä presných technologických detailov, je rozhodujúca pri špecifickom prejave každého vína.

Pamätáte si, ktoré bolo vaše prvé vyrobené víno? (Ktorá odroda príp. cuvée?)

Áno, pamätám si to celkom presne. Mám aj fotografiu 5-litrového demižónu, do troch štvrtín naplneného mierne hnedastým mokom. Dnes by sme tento štýl nazvali pravdepodobne naturálne víno bez síry, ale autentické. V tomto prípade bolo autentické až príliš J. Išlo o cuvée alebo „čo záhrada ponúkla“. Napokon, dobre vybraná zmes hrozna na kupáž vie vytvoriť veľmi charakterné vína, pretože jednotlivé odrody sa navzájom dopĺňajú a svoje prípadné nedostatky si vedia vykompenzovať.

Ako by ste charakterizoval terroir vašich viníc? 

Vinice máme zatiaľ v prenájme. Ide o pomerne malú plochu, z ktorej dorábame najmä našu hroznovú šťavu „Muštík“ a víno Cuvée Eliška, ktorému každoročne nechávame zvyškový cukor, čo sa tomuto vínku náramné hodí.

Ktorá odroda/ktoré víno je „vlajkovou loďou“ vášho vinárstva a prečo?

Osobne si myslím, že je to Portis, teda likérové víno portského typu. Tento typ vín ma zaujímal už od začiatku mojej vinárskej praxe, pretože ide o rozdielny technologický proces ako pri ostatných typoch vína. Zaujala ma najmä jemná práca s kyslíkom, teda oxidácia vína, ktorá je tu do istej miery žiaduca. Ostatné typy, najmä bielych, ale aj červených vín, sa v súčasnosti dorábajú prísne reduktívne, teda bez prístupu kyslíka.

 Ktorá odroda/ktoré víno je vaše najobľúbenejšie a prečo?

Obľúbenú odrodu ani víno nemám. Rád si vychutnám pekné variácie chutí našich klasických odrôd ako Rizling vlašský, Veltlín alebo Frankovka modrá. Ocením ale aj neznáme odrody, ktoré tu nepoznáme, pretože sú to nové, často neznáme chute a prejavy ako výrazná mineralita, ktorá prechádza až do slanej chuti a podobne. Inšpiruje ma to k niektorým zmenám či úpravám technologických postupov. Ak by som si mal vybrať jednu z našich odrôd, tak asi Rizling rýnsky. Nie nadarmo sa víno z tejto odrody označuje ako „kráľ vín“.

Aké máte plány s vaším vinárstvom do bližšej či vzdialenejšej budúcnosti? Kde vidíte vaše vinárstvo o 5 – 10 rokov?

Budeme neustále pracovať na zdokonaľovaní výrobných postupov a nových technológiách, aby bol výrobný postup čo najjemnejší a zachovával terroir Malokarpatskej oblasti a odrodové prejavy hrozna. Máme v pláne rozšíriť ponuku o sýtené perlivé vína, ktoré sú bežne známe ako „frizzante“. Pustíme sa aj do šumivých vín tradičnou metódou, čo znamená, že od začiatku až po naliatie do pohára je víno v tej istej fľaši. Už dlhšie sa pohrávame s myšlienkou výživových doplnkov z hrozna alebo hroznových olejov. Avšak či tieto projekty rozbehneme, ukáže čas...

Komentáre

Momentálne bez komentára!

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December